Меню сайту

Розділи новин

Школа альпінізму [31]
Новини, оголошення, інша інформація, що пов'язана з діяльністю школи
Клубні заходи [36]
Зустрічі, тренування, сходження, забіги, заїзди... часом "матрасництво"
Оновлення на сайті [7]
Будь-яка інформація пов"язана з сайтом
Мікс [24]
Всяке-різне поза основними категоріями

Форма входу

Календар новин

«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Друзі сайту

Головна » 2012 » Січень » 23 » Бррррр-жава )
Бррррр-жава )
01:23
Повернулись з Боржави.
Виїзд вдався. Вдався досить екстримальним. Ось його хроніка:  
21-22-го. січня альпклуб "Вершина" проводив плановий виїзд на Боржавський хребет. Мета виїзду - установка бівака в зимових умовах. Сходження на г. Високий верх. 
Участь приймала 21 людина, оскільки виїзд проводився в рамках школи початкової альпіністьської підготовки - в групі були люди мінімальним досвідом походів взимку. 
Згідно з планом заходу 21-го січня група піднялась з смт. Воловець через стару сироварню на гору Плай і далі на перемичку між Плаєм та г. Високий Верх.
Табір було встановлено приблизно в 1800 м. від метеостанції на г. Плай. Намети були вкопані в сніг і обнесені вітрозахисними стінками зі снігових блоків. Погода на момент установки табору - хмарно, вітру майже не було. Перед заходом сонця видимість знизилась, вітер почав посилюватись. 
Після 12-ї години ночі вітер різко посилився до штормового. Знаходитись за межами намету, можна було лише ховаючись за вітрозахисними стінками. Вітер збивав з ніг, забивав легені сніговим пилом.
Станом на 1-шу годину ночі 22-го січня було повалено два намети. Намети замітало дедалі сильніше. Відкопувати їх було дуже складно, доводилось підтримувати намети зсередини власними тілами. Ніхто не спав, всі були одягнені, рюкзаки спаковані, бо намет могло розірвати в будь-який момент. Протягом ночі вітер посилювався, намети стискало снігом, всередині було мокро. Відкопувати намети стало взагалі неможливо. 
Під ранок пошкодило ще один намет. 
О 5-ій годині ранку, з огляду на те, що шторм не вщухає, прийнято рішення викликати МНС. Дійти до метостанції за таких погодних умов було вкрай складно, а без GPS - просто неможливо. 
Начальник Ужгородського МНС прийняв інформацію про наше місце знаходження. О 8-ій ранку надійшла інформація, що на наші пошуки вийшли 2 групи рятувальників. 
Після сходу сонця ранку вітер почав дещо стишуватись. Але видимість залишалась нульовою. 
Стан учасників - нормальний, хоч всі потерпали від холоду і втоми.
В 9.00 група почала відкопувати намети, МНС було попереджено, що ми збираємо табір і виходимо на метеостанцію, як тільки видимість хоч трохи збільшиться. 
На відкопування наметів пішло близько 1,5 год. Видимість збільшилась до 150-200 метрів. Група самостійно піднялась до метеостанції, звідки повідомила МНС про своє місцезнаходження. Подальший спуск до Воловця пройшов без пригод. У Воловці керівником групи особисто була надана інформація працівникам МНС про перебіг подій. Всі учасники в той же день поїхали додому. Всі здорові, хіба дуже втомлені. 
Ще раз виражаємо подяку МНС за підтримку та допомогу! А також всім, хто тримав з нами зв"язок тої ночі.

Також всім учасникам величезна подяка за злагоджені і впевнені дії в умовах екстримальної ситуації.
Категорія: Школа альпінізму | Переглядів: 1004 | Додав: admin